Οφελη Πρασινων Δωματων

Πράσινες Στέγες
ΟΦΕΛΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των πράσινων δωμάτων καθώς λειτουργούν ως μια επιπλέον θερμομονωτική στρώση, ελαττώνοντας τις απαιτούμενες ανάγκες για ψύξη και θέρμανση το καλοκαίρι και το χειμώνα αντίστοιχα.

 

Η επιπλέον προστασία της υποκείμενης μόνωσης της οροφής από φθορές αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής της κατασκευής αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα των πράσινων στεγών.

 

Επίσης, ένα φυτεμένο δώμα προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς λειτουργεί σαν ένας πνεύμονας – φίλτρο για το περιβάλλον της πόλης, φιλτράροντας τα επιβλαβή στοιχεία της ατμόσφαιρας και εμπλουτίζοντάς την με καθαρό οξυγόνο.  Για παράδειγμα:

 

  • Ένα φυτεμένο δώμα μόλις 6 τετραγωνικών μέτρων, απορροφά κάθε χρόνο 2,5 κιλά σκόνης, ρύπων, γύρης και άλλων αιωρούμενων σωματιδίων.
  • Μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο πράσινης στέγης φιλτράρει σε έναν χρόνο γύρω στα 200 γραμμάρια, σκόνης αεροζόλ και αιωρούμενων σωματιδίων του νέφους.
  • Τα φυτά που των φυτεμένων δωμάτων συγκρατούν στο φύλλωμά τους τα βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στον αέρα και στο νερό της βροχής, λόγω του ότι, τους είναι χρήσιμα για να τραφούν.
  • Μειώνουν την ατμοσφαιρική θερμοκρασία με την λειτουργία της αναπνοής των φυτών, σε ποσοστό μέχρι και 50% τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Διασπούν το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέποντάς το σε οξυγόνο, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

 

Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου, τα μειωμένα έξοδα συντήρησης και η αισθητική αναβάθμιση οροφών και ακάλυπτων περιοχών αποτελούν αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα, τα οποία ανεβάζουν την αξία κτιρίων, περιοχών και πόλεων.